top of page

\Vlugtverhalen 

Verhalen op dinsdagavonden in oktober 2022 in Cultuurhuis de Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 190, Amsterdam

11 oktober 2022

Sia en Zora

 

Hoe is het om ongedocumenteerd ergens te leven? Nauwelijks rechten te hebben? Altijd maar in onzekerheid te zijn? Eigenlijk geen plek te hebben die je thuis kunt noemen?

Dit zijn vragen waarmee theatermakers Sia Cyrroes en Zora de Vos aan het werk gaan, na het horen van verhalen van Amsterdamse ongedocumenteerden. Die verhalen, gecombineerd met eigen ervaringen en gedachten leiden tot twee nieuwe theatrale onderzoekspresentaties die urgent zijn, vragen oproepen en tot nadenken aanzetten.

 

Na de presentaties gaan publiek en makers met elkaar in gesprek.

 

Met: Sia Cyrroes en Zora de Vos

Artistieke begeleiding: Inge Koks


 

 

 

 

 

18 oktober 2022 

ANTI en Fiësta

 

Een double bill met de Antillen als verbindend thema. Maar ook met heel veel andere onderwerpen die aan bod komen. Thyson Miguel presenteert de eerste try-out van zijn voorstelling ANTI. Fiësta is de naam van de korte voorstelling van Collin Edson, onderdeel van een reeks van sketches.

 

ANTI

Een telefooncel in Emmen. Een moeder en drie kinderen staan er opgepropt in en bellen naar Curaçao. Een daarvan is Thyson. Hij mag even met zijn vader praten.

 

ANTI is het eerlijke verhaal over het balanceren tussen hoop en het gevaar van de zelfkant van de samenleving. Over het verlangen naar geborgenheid. Hoe sterk moet je zijn om je te ontworstelen aan je wortels, zonder los te laten wat je koestert? Hoe neem je de regie?

 

Thyson Miguel is geboren op Curaçao en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Een aantal jaar geleden rondde hij zijn opleiding tot dramatherapeut af. In het kader van die studie volgde hij lessen in storytelling bij Heidi Dahlsveen op de OsloMet University in Noorwegen.

 

Fiësta

 

Friman style, Vrijer dan Vrij. Collin draait muziek in zijn flat. I’m coming out dreunt uit z’n boxen. Zijn homofobe buurt moet eens uit die kast komen. De confrontatie nadert, wat gaat er gebeuren?  It’s time to show some true colours

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 oktober 2022 

The Mountain

Begin november vindt voor de vijftiende keer het Amsterdam Storytelling Festival plaats. Ieder jaar worden er speciaal voor dit festival voorstellingen gemaakt door bijzondere theatermakers en vertellers. Zo ook dit jaar, en een week voordat het festival losbarst lichten we in de Vlugt alvast een tipje van de sluier op met een try-out van een van de voorstellingen die er in première gaan. Sipan Sezgin Tekin speelt daarom The Mountain.

 

The Mountain is het tragische verhaal van de antiheld Zahhak, de koning van de wereld met de slangenmantel. Het vertelt zijn groeiende hang naar de macht door middel van dat allesverterende verlangen: ambitie, voorafgaand aan zijn onvermijdelijke val . Het verhaal werd oorspronkelijk opgeschreven door de Iraanse elfde-eeuwse dichter Ferdowsi, en wordt nu opnieuw verbeeld en herschapen door Sipan Sezgin, een Koerdische theatermaker wiens mythische voorouders dezelfde bergvolkeren zijn die het land bevrijdden van de tiran met de ijzeren vuisten.

 

Sipan Sezgin Tekin (1996) werd geboren in Diyarbakir en studeerde theater in Istanbul en Amsterdam.

Mede-geschreven en geregisseerd door Sahand Sahebdivani

 

De voorstelling is Engelstalig

bottom of page